Poetic Photo Project


Ik heb 20 foto’s uit mijn achief geselecteerd die te koop aangeboden worden als NFT’s. Ze kunnen op OpenSea gevonden worden: 

POETIC PHOTO PROJECT

---

I selected 20 photographes from my 35mm film archive to be sold as NFT’s. It’s an exclusive selection, created for OceanSea that can be found here: 

POETIC PHOTO PROJECT

Own one of the following photographs: NFT en fotografie
Ten eerste: wat is NFT nou precies? Een non-fungible token (NFT) is een uniek bestand dat staat opgeslagen op een digitaal kasboek, ook wel blockchain genoemd.

Elke NFT staat voor een uniek digitaal artikel of item dat niet vervangbaar (fungible) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geld of Bitcoins die je wél gewoon vrij en oneindig voor elkaar kunt inwisselen. Ondanks dat het dus twee verschillende dingen zijn, worden NFT’s vaak nog steeds verward met Bitcoins en andere cryptocurrency. (Tekst: nft.nl)

Als je een foto aanbiedt als NFT betekent dat dus dat het digitale bestand, de jpeg, verkocht kan worden. De koper wordt dan de eigenaar van dat ene unieke bestand. Dit is, vind ik, een revolutionaire ontwikkeling voor kunstenaars die digitaal werken. Nog niet eerder was het mogelijk een uniek exemplaar van een digitaal bestand te verkopen. 

Net zoals je dus een origineel schilderij, of een fotoprint in een kleine oplage kunt aanschaffen, kun je nu de digitale versie van een kunstwerk bezitten. Daarbij is een gigantisch voordeel van NFT dat in de blockchain een percentage voor de maker wordt opgenomen. Wordt de NFT verkocht en weer doorverkocht, dan krijgt de maker daar altijd een percentage (doorgaans 10%) over, anders dan bij een fysiek kunstwerk of fotoprint. Dit is revolutionair. 

Er zijn nog maar weinig Nederlandse kunstenaars die zich op het terrein van NFT begeven. Wat nieuw is is onbekend, en dus ook nog onzeker. Maar de wereld van NFT’s is zo ontzettend snel in volume aan het toenemen dat ik durf te stellen dat de kunstsector er op een gegeven moment niet onderuit kan, en wíl.